Főnix Apartmanház

Látnivalók

VESZPRÉM
 
Érseki Palota
 
Az Esterházyak építésze, Fellner Jakab tervei alapján és Koller Ignác püspök megrendelésére 1765-1776 között épült a magyar barokk építészet egyik remekműve. Belső tereit az itáliai Giuseppe Orsatti gipszstukkói, a bécsi Johann Cymball által 1772-ben festett mennyezeti freskók, a Koller Ignác által Párizsból rendelt metszetek, az Erzsébet királyné fogadására készíttetett gyöngyházintarziás ülőgarnitúra és az empire bútorművészet remekei díszítik.
 
Érseki palota - Az ellenreformáció idején épült impozáns palota.
 

 

Szaléziánum

Érsekségi Turisztikai Központ a Várban

Interaktív kiállítóterek, üvegpadlós gyógynövényszoba, barokk falfestményekkel díszített termek, liturgikus kincsek, hegedűkészítő látványműhely, ostya- és gyertyakészítő műhely, vetítőterem, színes időszaki kiállítások.

 

 

8200 Veszprém Vár u.

 

Várkút

A Gizella-kápolna előtt álló Várkút építési ideje ismeretlen, mélységét 40 méterre becsülik. (Olyan mély, mint amilyen magas a Székesegyház tornya). A 2002-ben zajló feltárásának köszönhetően kivilágították, kútkáváját megtisztították. Ennek tetején latin nyelvű felirat olvasható. "Ez a város, ahol egykor bőségben fakadtak a magyar kultúra forrásai. A Vetési nembéli Albert püspök emlékére (1458-1486)"

 

 

8200 Veszprém, Vár utca
 
Gizella Királyné Múzeum
 
Az egyházi műkincseknek otthont adó múzeumban püspöki-főpapi hagyatékok, királynéi adományok és értékes kőtár láthatók. A gyűjtemény legértékesebb darabja az az aranyszállal átszőtt, 1480-ból származó miseruha, mely eredetileg Vetési Albert püspök tulajdona volt.
 
 
 
Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark
 
Magyarország harmadikként alapított állatkertje. Mindössze 5 hónap alatt épült fel, és 1958. augusztus 1-jén nyitották meg. A névadó Afrika-kutató, Kittenberger Kálmán emlékét mellszobor őrzi a főbejárat előtt. A vadaspark a veszprémi Fejes-völgyben található.
Az állatkert egyik leghíresebb látványossága a Gulya-dombon elterülő, hazánk egyik legnagyobb Afrika-szavanna kifutója, ahol zebrákat, zsiráfokat, és szélesszájú orrszarvúkat tekinthetnek meg a látogatók.
 

 

Tűztorony

Veszprém város legmagasabb pontján áll a Vár egyetlen, a középkorból megmaradt tornya, a barbakán, a mai Tűztorony. A Copf stílusú réztorony minden órában Csermák Antal Verbunkosát játssza. A torony körerkélyéről csodálatos kilátás nyílik Veszprém városrészeire. Az alapja IV. Béla idejéből származik, akkor eredetileg őrtoronynak szánták, s egészen a török idők végéig védelmi célokat szolgált. Az 1801-es földrengés után újjáépítették a tornyot, mely 48 méteres magasságával lehetővé tette a tűz állandó figyelését. A biztonság érdekében az akkori polgárok állandó toronyőrt is alkalmaztak, akinek éjjel-nappal vigyáznia kellett a várost. A tűztorony átépítési tervét Tumler Henrik készítette, ennek alapján készült el mai formája 1811. és 1817 között. 

 

 

 
 
Hangvilla
 
 
8200 Veszprém, Brusznyai u. 2
 
Piarista templom
 
A klasszicista stílusú, Szűz Mária és Szent Imre tiszteletére szentelt templom szentélyének falait Bucher Ferenc, a mennyezeti freskókat Szirmai Antal, az oltárképet Rudolf Steiner készítette. A templomot az 1711-ben Veszprémbe települt piaristák korszerű oktatási és szellemi központja, a Piarista Gimnázium és Rendház mellé építették. Ma a Magyar Honvédség temploma, kiállítótermében a Boldog Gizella Főegyházmegyei  Gyűjtemény egyházművészeti és kortárs képzőművészeti kiállításokat rendez. A templom látogatása ingyenes, a téli időszakban illetve hétfői napokon azonban nem látogatható.
 
 
 
Csatár-hegyi kilátó
 
http://www.youtube.com/watch?v=Dw_mL8ys4SQ
 
Csatár-hegy
 
Gizella kápolna
 
A Robertus püspök által építtetett legkorábbi magyar püspöki vagy királyi magánkápolna 13. századi bizánci stílusú apostoli freskói Magyarországon a legrégebbiek közé tartoznak. Boltozati zárókövei is egyedülállóak.
Május 7-október 13. között látogatható előzetes bejelentkezés nélkül.  Nyitvatartás H-V: 10:00-17:00 óráig. Belépőjegy: Felnőtt 800 Ft; Diák/Nyugdíjas 400 Ft
 
 
Hősök Kapuja
 
Az első világháború magyar áldozatainak emlékére 1939-ben felavatott és 2013-ban felújított Hősök Kapuja kiállítóhelyen a látogatók helytörténeti ismeretekkel gyarapodhatnak, megismerkedhetnek az épület történetével, eredeti funkciójával és városunk történelmének sorsfordulóival.
 
 
 
Dubniczay Palota László Károly Modern Képzőművészeti Gyűjteménye
 
Az 1751-ben épült palota Veszprém egyik legszebb késő barokk emléke. Itt látható László Károly magyar műgyűjtő képzőművészeti gyűjteményének válogatása. Rippl-Rónai József, Aba-Novák Vilmos, Molnár C. Pál 20. század "klasszikusan modern" alkotói mellett a konstruktivizmus, a Bauhaus óriásai is hangsúlyosan szerepelnek a válogatásban. Kassák Lajos képarchitektúrái mellett megtalálhatóak Moholy-Nagy László grafikái és fotói, valamint Victor Vasareli munkái is. 
 
Dubniczay-palota
 
 
Művészetek Háza
 
Kortárs magyar és külföldi képzőművészeti tárlatok. Nyári zenei rendezvények, orgonakoncertek, irodalmi estek színtere.
 
 
Eötvös Károly Megyei Könyvtár
 
 
 
Ferences Templom és Kolostor
 
A veszprémi Várban áll az egyhajós, 1723 és 1730 között, barokk stílusban épült ferences templom. A rend 1681-től 1950-ig működött a városban. A keletre néző neoromán homlokzat egyetlen eredeti eleme a zárókődíszes kapu. A kaputól balra márványtábla örökíti meg a templom kriptájában eltemetett pap-költő, Ányos Pál emlékét.
 
 
 
Gulya-dombi kirándulóerdő és kilátó
 
gulya domb
 
Gulya-domb
 
Laczkó Dezső Múzeum
 
A Laczkó Dezső Múzeum Veszprémről szól a világnak, és a világról szól a veszprémieknek. Kiállításain  keresztül történeteket, életeket mesél el a múltból, a jelenből és a jövőről. A múzeum 330 000 darabból álló gyűjteménye felöleli Veszprém és Veszprém megye néprajzát, régészetét, történelmét, képző- és iparművészetét, irodalomtörténetét.
A múzeum háromszázezret meghaladó gyűjteményéből most húszezret bárki megtekinthet a tanulmányi raktárban. Belépés előre történő bejelentkezés lapján csoportos tárlatvezetéssel történik. 
 
 
 
Magyar Építőipari Múzeum
 
A múzeum téglagyűjteménye a Várban kap helyet, ahol magyarországi bélyeges téglák egyedülálló gyűjteménye tekinthető meg. Az építőiparral foglalkozó kézművesek szerszámain, termékein kívül a mesterségek írásos dokumentumai is fellelhetők a gyűjteményben.
 
 
 
Magyar Építőipari Múzeum szabadtéri gyűjteménye
 
Építőipari gépeket bemutató gyűjtemény.
 
 
Magyar Építőipari Múzeum téglagyűjteménye
 
 
 
Margit-romok
 
A Szent Katalin Domonkos Apácakolostor romjai, amiket a köznyelv csak Margit-romoknak nevez, Veszprém Dózsaváros nevű városrészében, a Séd partján lévő Margit téren találhatók. A kolostort a hozzá tartozó templommal együtt Bertalan, Veszprém püspöke alapította 1240-ben. Lakói, a Domonkos-rendi apácák és - kisebb számban - szerzetesek, nem sokkal korábban, az 1220-as években jelentek meg Magyarországon. 1246-tól 125-ig Szent Margit, IV. Béla király lánya is a kolostor lakója volt, mielőtt a Nyulak szigetére (a mai Margit-szigetre) költözött volna. Margittól ere a romok köznyelvi elnevezése is. A zárda másik híres lakója  lakója a stigmatizált Magyarországi Boldog Ilona volt, akit Szent Margit tanítójaként említenek.
A 13. századi kolostor temploma hosszú hajóval és egyenes záródású szentéllyel épült. A templom nyugati kapuja előcsarnok volt. A kolostorhoz tartozó templomot a 15. és 16. század fordulóján késő gótikus stílusban építették át. A zárda valószínűleg Veszprém török általi első elfoglalásakor pusztult el.                                                                                          
A romok légifotója

 

 8200 Veszprém, Margit tér
 
Szent György-kápolna
 
A 13. századi Szent György-kápolna alatt egy körtemplomot (rotundát) találtak a feltáráskor, amelyről az 1109-1112 között írt Szent Imre-legenda emlékezik meg. Itt őrizték Szent György fejereklyéjét, amelyet Szent István 1016-18 között a bolgárok felett aratott győzelme emlékére a bizánci császártól kapott és itt látható Vetési Albert püspök, Mátyás király vezető diplomatája vörös márványból készült sírköve.
Szent Imre herceg itt tette le szüzességi fogadalmát. A kápolna előtt álló szobor az ifjú herceget ábrázolja.
 
 
 
Szent Mihály Székesegyház
 
A Szentháromság tér egyik legmeghatározóbb épülete. Az e helyütt - feltehetően Géza fejedelem idejében - emelt Szent Mihály-templomról már az 1001-es pannonhalmi kiváltságlevél is említést tesz. A székesegyház az idők folyamán többször leégett, a XVIII. század elején az eredetileg románkori vörös-fehér köves templomot gótikus stílusban állították helyre, ekkor készült az altemplom is. A későbbi átépítés során a bazilika barokk jellegét teljesen elvesztette, mivel tornyait több méterrel megemelték, és gótikus stílusúvá alakították. Üvegablakok sokasága teszi még szebbé a székesegyházat, ezeken számos szentet találhatunk. A bazilika főhajója fiókos dongaboltozatú, belső mennyezete fakazettás. A szentély mellett jutunk le az altemplomba, itt található a hadvezér-püspök Beriszló Péter címeres síremléke, és innen nyílik Padányi Bíró Márton síremlékének nagyobb fülkéje. A Székesegyház 1996-tól őrzi Boldog Gizella ereklyéjét is, aki nagy szerepet játszott a templom építtetésében. 
A székesegyház ingyenesen látogatható nyitvatartási időben. (Május1-október 15;, H-V 10:00-17:00)
 
 
 
Szent Miklós-szeg
 
Az ezer éves városrész, a Szent Miklós-szeg dombján helyezkedett el az iparosok és kereskedők védőszentjéről elnevezett Szent Miklós-templom, melynek újonnan feltárt romjait és környezetét 2006. májusában adták át. A templomrom körülötti sírok leletei arról árulkodnak, hogy már a X. századtól itt temetkeztek.
A Szent Miklós-szeg szabadon látogatható látnivalója Veszprém városának.
 
 

 

Szent Benedek-hegy

A vár északi oldalán kikövezett lépcsősoron érünk le a Szent Benedek-hegyre (kilátópont). A sziklatömbön kőkori és bronzkori leleteket, valamint honfoglalás-kori temetkezési eszközöket tártak fel. Fehér sziklatömbjén láthatjuk az 1904-ben felállított keresztet. Alatta kanyarog a Séd, melynek partjain középkori hangulatú utcácskák láthatók.


Benedek-hegy

 
 
Veszprém-völgyi görög apácák monostorának romjai
 
A Séd-völgyében, az Állatkert közelében található, az 1936-ban feltárt Veszprém-völgyi apácák monostorának romjaiként is ismert maradványok. A legenda szerint ezen a helyen hímezték Gizella királyné, sőt talán a férje, az uralkodó pompás koronázási palástját is.  A palást gazdag hímzésén maga a királyné is dolgozott. A hiteles másolat a Boldog Gizella Főegyházmegyei Gyűjteményében jelenleg is megtekinthető.
 
 Veszprémvölgyi Görög Apácakolostor
 
 

 

VESZPRÉM
Érseki Palota
Gizella Királyné Múzeum
Kittenberger Kálmán Növény és Vadaspark
Európa Szoborpark
Piarista templom
Csatár-hegyi kilátó
Csatár-hegy
Gizella kápolna
Várkapu-Ásványkiállítás
Dubniczay Palota László Károly Modern Képzőművészeti Gyűjteménye
Művészetek Háza
Eötvös Károly Megyei Könyvtár
Ferences Templom és Kolostor
Gulya-dombi kirándulóerdő és kilátó
Gulya-domb
Laczkó Dezső Múzeum
Magyar Építőipari Múzeum
Magyar Építőipari Múzeum szabadtéri gyűjteménye
Magyar Építőipari Múzeum téglagyűjteménye
Margit-romok
 8200 Veszprém, Margit tér
Szent György-kápolna
Szent Mihály Székesegyház
Szent Miklós-szeg
Szent Benedek-hegy  
Veszprém-völgyi görög apácák monostorának romjai
 
ALSÓÖRS- 10 km
Török- ház
Csere-hegyi kilátó
 
Somlyó-hegyi kilátó
 
BALATONFÜRED-  18 km
Jókai Mór Emlékmúzeum
Lóczy-barlang
Koloska-völgy
 
Recsek- hegyi Noszlopi Gáspár Kilátó
 
Helytörténeti Gyűjtemény
Lili-Put Kisvonat
Rádiómúzeum
Református templom
Vaszary Villa
Tagore sétány
 
TIHANY 22 km
Tihanyi Bencés Apátsági Múzeum
Baba Múzeum
Lóczy-gejzírösvény
 
Magyar Királyok Történelmi Panoptikuma és Kalózmúzeum
EPLÉNY- 14 km
Libegő
 
Eplényi Kirándulóerdő
 
Sípálya
 
ZIRC- 22 km
Arborétum
Bakonyi Természettudományi Múzeum
Zirci Ciszterci Apátság
Mezőgazdasági Gépmúzeum
Pintér-hegyi Kirándulóerdő
 
Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház
BAKONYBÉL- 28 km
Bakonybél Erdők Háza
Boroszlán Tanösvény
Gerence-völgyi Kirándulóerdő
 
Szabadtéri Néprajzi Múzeum- Tájház
Pannon Csillagda
8427 Bakonybél, Szt. Gellért tér 9.

 

Légi felvétel Veszprémről:

 

Gold foglalási táblázat

Family foglalási táblázat

Grand foglalási táblázat

 

 

 

Főnixház 2014 ©